Ciekawostki ornitologiczne

 

Aleksandretta obrożna w Osiecznie

W dniach 8-24.08.2010. Janusz Stępniewski obserwował w Osiecznie aleksandrettę obrożną Psittacula krameri. 8.08. ptak widziany był w locie, a 22.08. przebywał na plaży nad Jez. Łoniewskim. 24.08. ponownie obserwowany nad jeziorem. Ptak jest w pełni sprawny i bardzo głośny. Najczęściej przesiaduje na obumarłych wierzchołkach drzew.

 Aleksandretta obrożna jest średniej wielkości ptakiem z rodziny papugowanych. W stanie naturalnym występuje w środkowej Afryce oraz w Azji, głównie w Indiach i na Cejlonie. Zamieszkuje lasy i zadrzewienia do wysokości 1600 m n.p.m., a także tereny rolnicze z sadami, ogrodami i polami. Żywi się głownie nasionami i owocami. Gniazda zakłada w dziuplach. Poza sezonem lęgowym żyje w dużych stadach, liczących do 1000 ptaków.

Papuga ta bardzo często jest hodowana w niewoli. Introdukowana w Ameryce Północnej oraz w Europie w Anglii, Holandii, Belgii i Niemczech. Ptaki żyjące na wolności doskonale zaaklimatyzowały się, są dzikie i całkowicie niezależne od ludzi. Odbywają nawet lęgi.

W Polsce obserwowana dotąd cztery razy. (SK).

Foto: Ad van Eijk, 24.08.2010. nad Jez. Łoniewskim.

 

 

 

 


 

<< Wszystkie notatki Ciekawostkę dodano: 2010-08-26
Ilość wyświetleń: 472

 

Grudzień 2017
PWŚCPSN
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

STATYSTYKA


Gości online:

1

Gości dzisiaj:

67

Twój numer IP:

54.91.171.137